Доступність посилання

ТОП новини

Заяви про стягнення з України коштів на користь Януковича неправдиві – Мін’юст


Віктор Янукович
Віктор Янукович

У Міністерстві юстиції України спростовують заяви адвокатів екс-президента Віктора Януковича про стягнення з України коштів на його користь.

«Наразі не існує жодних рішень іноземних судів або рішень Загального суду ЄС чи Європейського суду справедливості щодо стягнення будь-яких коштів з України на користь Януковича В.Ф. або його родини. При цьому заяви адвокатів Януковича про нібито стягнення з України коштів на користь екс-президента є ні чим іншим як маніпуляцією громадською думкою», – йдеться в заяві Мін’юсту.

У міністерстві заявляють, що представники екс-президента України і його синів 15 березня 2016 року подали клопотання до загального суду ЄС «про визначення розміру юридичних витрат, що підлягають відшкодуванню за наслідками подання Україною заяв про вступ у справи про оскарження Януковичами застосованих до них санкцій ЄС». Проте зазначені заяви наразі не розглянуті, додали в Мін’юсті.

«Відповідно, повідомлення про те, що певний суд у Європейському союзі нібито зобов’язав Україну відшкодувати позовні витрати в сумі 6 мільйонів 378,4 тисячі гривень екс-президенту Віктору Януковичу і його родині у справі щодо оскарження запроваджених проти них Євросоюзом майнових санкцій повністю не відповідає дійсності», – йдеться в заяві.

У Мін’юсті заявляють, що Україна не може бути зобов’язана сплачувати жодні кошти на користь Януковича та його родини і має достатньо правових інструментів для доведення цієї позиції «у будь-яких судових установах».

13 жовтня розташована в Лондоні юридична фірма Joseph Hage Aaronson LLP, яка представляє інтереси Януковичів, заявила, що Європейський суд відхилив апеляцію України щодо відшкодування нею юридичних витрат екс-президента і його синів та зобов’язав Українську державу відшкодувати Віктору Януковичу і його родині юридичні витрати на процеси в судових інстанціях ЄС.

Суд загальної юрисдикції ЄС іще 11 березня 2015 року ухвалив, що Україна має відшкодувати деякі юридичні витрати Віктора Януковича і двох його синів у справах, у яких вони оскаржували санкції Євросоюзу. Ідеться про ті витрати, яких вони зазнали у зв’язку з рішеннями України восени 2014 року вступити в ці справи, а потім вийти з них. Суму цього відшкодування суд не визначав.

Улітку 2016 року Україна оскаржила ці ухвали. 5 жовтня 2016 року Суд загальної юрисдикції відхилив ці оскарження і залишив чинними свої ухвали про відшкодування Україною згаданих витрат Януковичів.

XS
SM
MD
LG