Доступність посилання

ТОП новини

Без виконання безпекової складової Україна не просуватиметься в політичному процесі «Мінська» – Порошенко


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не просуватиметься в політичному процесі мінських домовленостей, поки не буде гарантована його безпекова складова. Про це Порошенко сказав у суботу в Чугуєві на Харківщині під час передачі військової техніки для армії.

«Не припиняються спроби ворога зірвати мінські домовленості, і зараз хтось намагається забезпечити таку критичну хвилю щодо «Мінська». Я наголошував і ще раз наголошую: «Мінськ» – це є мирний план, який передбачає суто чіткі заходи і критерії нашої небезпеки. Поки не буде виконано безпекову складову, безпековий пакет, Україна далі в політичному процесі просуватися не буде», – сказав Порошенко.

Він заявив, що безпековий компонент мінських переговорів чітко окреслений і спекулювати на трактуванні його по-іншому не варто.

«Безпековий пакет передбачає і повне припинення вогню, і виведення іноземних військ з нашої території, передачу на першому етапі під контроль ОБСЄ, а на другому етапі – під контроль України контрольованої ділянки українсько-російського кордону, відведення військової техніки та артилерії, безперешкодний доступ ОБСЄ до цієї території, і це є абсолютно чіткий і конкретний план повернення українського суверенітету на Донбас. Решта, на сьогоднішній день – від лукавого», – додав президент.

Він також додав про велику ймовірність подальшої ескалації конфлікту на Донбасі.

Днями постійний представник Росії в ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що Москва наполягає на виконанні політичних пунктів Мінських домовленостей Києвом, після чого можна буде говорити про повне відновлення контролю над кордоном (саме такий порядок і встановлений у мінських домовленостях). Лукашевич також висловив сумнів у бажанні офіційного Києва повністю виконувати Мінські угоди.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG