Доступність посилання

ТОП новини

В Україні помер астроном Клим Чурюмов


Клиім Чурюмов
Клиім Чурюмов

Відомий український астроном Клим Чурюмов помер у суботу на 80-му році життя. Про це у Facebook повідомила його онучка Марія Мюллер.

Клим Чурюмов народився 19 лютого 1937 року в Миколаєві. Був четвертим з восьми дітей Івана та Антоніни Чурюмових. Батько загинув під час Другої світової війни в 1942 році. У 1949 році сім’я Чурюмова переїхала до Києва. Після сьомого класу він вступив до Київського залізничного технікуму, який закінчив з відзнакою в 1955 році.

Далі вступив на фізичний факультет Київського державного університету імені Шевченка (фах «фізика-астрономія»). У 1960 році після його закінчення був направлений на полярну геофізичну станцію в бухті Тіксі в Якутії. До Києва повернувся в 1969 році.

Широкій публіці Чурюмов відомий тим, що разом із аспіранткою Світланою Герасименко відкрив 1969 року комету, названу прізвищами цих двох науковців.

Частина космічного апарату «Розетта», космічний модуль Philae, 12 листопада 2014 року здійснила першу в історії посадку на ядро комети Чурюмова – Герасименко.

XS
SM
MD
LG