Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальний перегляд фільму «Волинь» перенесли – МЗС


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ заявляють, що спеціальний перегляд художнього фільму «Волинь» відбудеться пізніше. Про це Радіо Свобода повідомила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

«За взаємної згоди було ухвалено рішення перенести прем’єрний показ фільму «Волинь» на більш пізній період», – зазначила Беца.

Раніше Польський інститут у Києві повідомляв, що скасував запланований на 18 жовтня показ фільму «Волинь» із участю режисера Войцеха Смажовського, пославшись на те, що «МЗС України в листі порадило польській стороні скасувати захід».

Сюжет фільму «Волинь» критично сприйняла українська спільнота в Польщі, яка вважає, що кінострічка негативно вплине на відносини двох сусідніх держав.

На думку Петра Тими, голови Об’єднання українців Польщі, фільм Войцеха Смажовського зміцнюватиме негативний стереотип українця серед поляків, оскільки зосереджується на показі насильства і знущань. За його словами, у «Волині» є епізод, дуже схожий на сцену з комуністичної пропагандистської кінострічки «Кулеметник Калень», в якій вояки УПА відрубують голови полякам.

Сейм Польщі 22 липня ухвалив постанову, якою визнав Волинську трагедію геноцидом громадян Польщі, організованим українськими націоналістами. За документом, День пам’яті жертв цієї трагедії у Польщі щороку відзначатиметься 11 липня, оскільки, за даними польських істориків, 11 липня 1943 року було кульмінаційним моментом антипольських акцій на Волині.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі у 2013 році з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії відмовився визнати ті події геноцидом польського народу, однак підтримав тоді формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду».

XS
SM
MD
LG