Доступність посилання

ТОП новини

Берлін: Меркель, Олланд, Порошенко і Путін на зустрічі в Берліні оцінять виконання «Мінська»


Попередня зустріч лідерів Німеччини, Франції, України і Росії, 2 жовтня 2015 року (©Shutterstock)
Попередня зустріч лідерів Німеччини, Франції, України і Росії, 2 жовтня 2015 року (©Shutterstock)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко і президент Росії Володимир Путін погодилися провести зустріч голів держав і урядів у «нормандському форматі», щоб «оцінити виконання мінських домовленостей», повідомляє речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт.

«Через рік після останньої такої зустрічі 2 жовтня 2015 року в Парижі канцлер запросила президентів Франції, України і Росії на вечір 19 жовтня 2016 року до Берліна, щоб оцінити виконання мінських домовленостей від часу останньої зустрічі і обміркувати подальші кроки», – йдеться в повідомленні уряду Німеччини.

У повідомленні Єлисейського палацу вказано, що «через рік після паризького саміту ця зустріч із президентами Порошенком і Путіним дозволить оцінити виконання «Мінська» і обговорити наступні етапи цього процесу задля врегулювання кризи на сході України».

Раніше про домовленість провести зустріч 19 жовтня у Берліні, щоб «спонукати Росію виконати безпекову частину Мінських домовленостей», повідомила прес-служба президента України Петра Порошенка. З повідомлення не було зрозуміло, чи запрошений президент Росії Володимир Путін на зустріч.

У Кремлі це повідомлення наразі не коментували. 17 жовтня речник російського президента Дмитро Пєсков заявляв, що шансів провести зустріч лідерів «нормандської четвірки» 19 жовтня мало.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще від вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі не було.

Востаннє четверо лідерів зустрічалися для обговорення ситуації в Україні у Парижі в жовтні 2015 року.

XS
SM
MD
LG