Доступність посилання

ТОП новини

Рада не змогла подолати вето на закон щодо термінів військової служби під час особливого періоду


Верховна Рада України не змогла подолати вето президента України на закон щодо уточнення термінів військової служби за контрактом. За подолання вето проголосували 82 народні депутати за мінімально необхідних 300.

Таким чином, Верховна Рада відхилила цей законодавчий акт.

Відхилений закон передбачав, що військовослужбовці, які підписали контракт зі ЗСУ під час дії особливого періоду, отримують право переукладати контракт терміном на 6, 8 або 12 місяців. Також вони мають право достроково припинити його дію або ж після закінчення терміну служби звільнитися з лав Збройних сил України.

Президент України у своїх пропозиціях аргументував рекомендацію відхилити закон тим, що згідно з документом право на звільнення з військової служби у Збройних силах України одночасно отримають близько 57 тисяч військовослужбовців.

«Звільнення з військової служби такої значної кількості військовослужбовців, а також звільнення у 2016 році близько 21 тисячі військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, призведе до критичного зниження укомплектованості особовим складом ЗСУ, що негативно вплине на їхню боєздатність», – вказав Порошенко.

У свою чергу голова профільного комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що найближчим часом до Верховної Ради буде внесено новий законопроект щодо цієї проблематики.

Напередодні Порошенко заявляв, що на сьогодні 75% українського війська є контрактним. За його словами, від січня до серпня 2016 року до війська набрали понад 46 тисяч контрактників, а до кінця року очікується ще понад 20 тисяч.

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG