Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: суд дозволив спецрозслідування щодо представника президента Росії в Криму Белавенцева


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України заявляє, що суд 17 жовтня дозволив розпочати спеціальне досудове розслідування щодо колишнього уповноваженого представника президента Росії в анексованому Криму Олега Белавенцева.

Як повідомляє прес-служба відомства, суд також дозволив розпочати досудове розслідування стосовно заступника головнокомандувача Південного військового округу Збройних сил Росії генерала-лейтенанта Ігоря Турченюка.

У Генпрокуратурі зазначають, що їх підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до державної зради й веденні агресивної війни.

«Встановлено, що Белавенцев і Турченюк у лютому-березні 2014 року, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками влади Росії, які здійснили умисні дії з метою зміни кордонів території та держкордону України, підбурювали військовослужбовців Збройних сил України до здійснення державної зради та сприяли веденню агресивної війни проти України, що призвело до тимчасової окупації території Криму та Севастополя й інших тяжких наслідків», – мовиться у повідомленні.

За даними ГПУ, підозрюваних оголосили в розшук, також є дозвіл на їхнє затримання й доставку в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Російська сторона цих заяв не коментує.

У серпні суд надав дозвіл на затримання міністра оборони Росії Сергія Шойгу та ще шістьох російських генералів, серед яких – заступник начальника Генерального штабу Збройних сил.

Як заявляв раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко, головна військова прокуратура продовжує збирати докази причетності інших російських посадовців та військовослужбовців до «розв’язання і ведення агресивної війни проти України та вчинення інших воєнних злочинів».

Збройний конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після російської анексії Криму. За даними ООН, за час конфлікту загинули близько 10 тисяч людей. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, Москва ці звинувачення відкидає і заявляє, що на непідконтрольних Києві територіях можуть бути російські «добровольці».

XS
SM
MD
LG