Доступність посилання

ТОП новини

Банкова повідомила про майбутні зустрічі Порошенка з керівництвом ЄС і НАТО


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Прес-служба президента України повідомила, що Петро Порошенко в четвер, 20 жовтня, здійснить візит до Брюсселя, де матиме низку зустрічей із керівництвом Європейського союзу, а також НАТО.

За повідомленням, зокрема, заплановані зустрічі голови української держави з президентом Європейської ради Дональдом Туском, президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцем.

«Лідери України та інституцій ЄС обговорять розвиток ситуації на Донбасі та у Криму, стан виконання мінських домовленостей та перспективи санкційного режиму щодо Росії у відповідь на її агресію проти України. Учасники зустрічей також обговорять прогрес у впровадженні реформ та шляхи посилення підтримки з боку ЄС, а також скоординують подальші кроки щодо ратифікації Угоди про асоціацію та запровадження безвізового режиму для громадян України», – мовиться в повідомленні.

Також у порядку денному – двосторонні зустрічі президента України з лідерами окремих держав-членів ЄС напередодні саміту Євросоюзу 20–21 жовтня у Брюсселі.

Крім того, Петро Порошенко зустрінеться і з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, і за результатами цієї зустрічі запланована спільна заява для преси, повідомили на Банковій.

За повідомленнями, раніше ці зустрічі планували на вечір середи, 19 жовтня, але вранці у вівторок стало відомо, що в цей час Порошенко разом із керівниками Німеччини, Франції і Росії буде брати участь у зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні, присвяченій урегулюванню на окупованій частині Донбасу.

Сам Петро Порошенко, який у вівторок перебуває з візитом у Норвегії, сказав журналістам, що перед початком «нормандської» зустрічі він матиме в Берліні окрему зустріч із канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, без президента Росії Володимира Путіна, щоб «скоординувати позиції».

Президент України заявив, що метою «нормандської» зустрічі буде «спонукати Росію виконати безпекову частину мінських домовленостей». Він закликав «не завищувати очікування» від зустрічі в Берліні.

Так само канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що від цієї зустрічі не слід очікувати дива, але наголосила на важливості переговорів, на яких, за її словами, буде йтися про «підбиття підсумків, просто безжалісне, щодо того, де ми зараз перебуваємо» у виконанні мінських домовленостей.

А у Франції міністр закордонних справ Жан-Марк Еро заявив, що метою саміту в «нормандському форматі» в Берліні буде домогтися від України просування зі «статусом Донбасу» і законом про вибори на його окупованій частині, включно з детальними зобов’язаннями щодо такого «статусу» і календарем виконання цих вимог.

Москва теж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань. Київ натомість наголошує, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначила б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Наприкінці минулого тижня заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв заявляв, що керівники Франції та Німеччини погодилися на ідею створити «дорожню карту» виконання мінських угод, яка передбачала б чітку послідовність безпекових кроків для припинення бойових дій на Донбасі.

XS
SM
MD
LG