Доступність посилання

ТОП новини

КСУ починає розгляд справи про конституційність позбавлення Януковича звання президента


Віктор Янукович та Петро Порошенко (комбіноване фото)
Віктор Янукович та Петро Порошенко (комбіноване фото)

Конституційний суд України сьогодні розпочне розгляд справи за конституційним поданням президента Петра Порошенка щодо відповідності Конституції закону про позбавлення Віктора Януковича звання президента України. Про це йдеться у порядку денному пленарних засідань КСУ на 19 жовтня.

Суддею-доповідачем у справі буде Наталя Шаптала. Розпочнеться засідання у формі письмового слухання о 10-й ранку.

У лютому минулого року Верховна Рада ухвалила закон «Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України». Причиною, як вказувалось у пояснювальній записці до законопроекту, було те, що «Янукович своїми діями узурпував владу і призвів до підриву основ національної безпеки й оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини».

17 червня парламентська газета «Голос України» опублікувала підписаний президентом Петром Порошенком закон. А вже 20 червня у КСУ повідомили, що Порошенко направив до суду подання, у якому просить визнати неконституційним закон «Про позбавлення Януковича звання президента України», оскільки закон не має нормативного характеру. Президент наполягав, що згідно з Конституцією, до компетенції парламенту не входить вирішення питання про позбавлення звання президента України, тому Верховна Рада України перевищила свої конституційні повноваження.

У лютому 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову про самоусунення Віктора Януковича з посади президента, який утік після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

XS
SM
MD
LG