Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Бельгії викликало посла Росії через заяви Москви про причетність Брюсселя до удару в Сирії


У «повстанській» частині Алеппо після ударів Москви й Дамаска, фото 17 жовтня 2016 року
У «повстанській» частині Алеппо після ударів Москви й Дамаска, фото 17 жовтня 2016 року

Міністерство закордонних справ Бельгії повідомило, що викликало посла Росії для пояснень після заяв у Москві, ніби один із повітряних ударів у Сирії, внаслідок яких загинули цивільні, здійснили бельгійські бойові літаки.

Голова МЗС Дідьє Рейндерс знову наголосив, що Бельгія не має стосунку до того удару.

Також категорично заперечив причетність до удару й міністр оборони Бельгії Стевен Вандепют.

Тим часом у Москві знову звинуватили Бельгію в ударі по селищу Хасаджек неподалік Алеппо й заявили, що чекають від міжнародної коаліції США й міжнародних інституцій засудження того нібито «бельгійського удару».

Як сказав речник Кремля Дмитро Песков, Москву «цікавить реакція» Європи і США на той удар.

А речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що, якщо такого засудження не буде, це, мовляв, означатиме, що Захід намагається «зберегти бандформування на території Сирії».

У вівторок Міністерство оборони Росії заявило, що вночі по селищу Хасаджек було здійснено повітряний удар, унаслідок якого загинули 6 цивільних мешканців і були поранені ще 4. При цьому, як заявили в Москві, російські радари зафіксували в той час і в тому місці два бойові літаки Бельгії, що беруть участь у діях міжнародної коаліції під проводом США проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Росія бере участь у громадянській війні в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада. Останніми тижнями її бойова авіація спільно з авіацією Дамаска різко активізувала повітряні удари по супротивниках режиму, зокрема, в місті Алеппо на півночі Сирії, де бомбардування зазнає в першу чергу цивільна інфраструктура утримуваної повстанцями частини міста. Внаслідок цих ударів там загинули сотні цивільних мешканців, у світі дедалі активніше говорять про можливі воєнні злочини Москви й Дамаска. Росія відкидає всі звинувачення й шукає приводів звинуватити в загибелі цивільних людей інших учасників війни.

XS
SM
MD
LG