Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС запланували «засудити» Росію через Сирію без санкцій – агентство


Добровольча служба цивільної оборони в «повстанській» частині Алеппо розбирає руїни після чергового повітряного удару, 19 жовтня 2016 року
Добровольча служба цивільної оборони в «повстанській» частині Алеппо розбирає руїни після чергового повітряного удару, 19 жовтня 2016 року

Керівники країн-членів Європейського союзу пропонують засудити Росію через її дії в Сирії, але не запроваджувати через це санкцій, мовиться у проекті підсумкової заяви майбутнього саміту ЄС, про який повідомляє Агентство «Франс-прес».

За текстом цього проекту, «Європейська рада рішуче засуджує напади сирійського режиму і його союзників, у першу чергу Росії, на цивільне населення Алеппо».

Крім того, Європейська рада – саміт Євросоюзу – має закликати сторони конфлікту негайно припинити бойові дії і поновити «вартий довіри політичний процес під егідою ООН».

«Відповідальні за порушення міжнародного гуманітарного права і законодавства про права людини мають бути притягнені до відповідальності», – пропонується заявити у проекті заяви саміту ЄС.

У цьому проекті, що ще не є остаточним документом, наразі немає згадки про можливість запровадити нові санкції щодо учасників сирійського конфлікту, а саме проти влади Сирії і її союзників Росії і, можливо, Ірану.

Раніше до запровадження таких санкцій проти влади Сирії і проти Росії закликала Велика Британія; канцлер Німеччини Анґела Меркель заявляла, що санкції мають залишатися одним із варіантів відповіді на події в Сирії; також у Франції не виключали можливості таких санкцій. До них закликали також США.

Але верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні заявляла, що Євросоюз не розглядає питання про запровадження санкцій проти Росії через Сирію, бо цього, за її словами, не запропонувала жодна країна-член.

У понеділок міністри закордонних справ країн-членів Європейського союзу рішуче засудили повітряні удари авіації влади Сирії й Росії по цивільних цілях у сирійському місті Алеппо й заявили, що ці удари можуть становити воєнні злочини.

XS
SM
MD
LG