Доступність посилання

ТОП новини

У Києві в СІЗО вночі помер Олександр Рафальський – правозахисник


Лук’янівське СІЗО, ілюстративне фото
Лук’янівське СІЗО, ілюстративне фото

У Києві в Лук’янівському СІЗО вночі помер Олександр Рафальський, засуджений до довічного позбавлення волі. Про це в коментарі Радіо Свобода повідомив правозахисник Андрій Діденко.

«За свідченням його співкамерників, він встав – і впав, тобто йому стало зле. Ми не можемо сказати, внаслідок чого сталася смерть, це може сказати експертиза», – сказав він.

Діденко пояснює, що понад півтора року Рафальський перебував у СІЗО, він там був у статусі потерпілого по двох кримінальних провадженнях, які було розпочато щодо катування й фабрикування справи.

У Пенітенціарній службі наразі не коментують цю інформацію.

Олександр Рафальський перебував за ґратами вже майже 15 років. Його засудили до довічного ув’язнення за вбивство чотирьох осіб, серед яких 11-річний хлопчик. Рафальський своєї вини не визнав.

Справа Олександра Рафальського стала однією з найгучніших, повідомлялося про кричущі факти його катування: як за допомогою побиття, так і з застосуванням струму, психологічного тиску, коли його, наприклад, змушували копати собі яму.

Крім Рафальського, у цій справі засуджені Володимир Харченко, Степан Чернак, В’ячеслав Барановський, живий лише Барановський.

Нині справу Рафальського через нововиявлені обставини направили в суд на перегляд.

Станом на 1 вересня в установах Державної пенітенціарної служби України перебувають понад 16 тисяч людей, серед засуджених – 1552 людини відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG