Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила спільну з Сеймом Польщі декларацію «пам’яті і солідарності»


Рада підтримала декларацію «пам'яті та солідарності» парламентів України та Польщі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Рада підтримала декларацію «пам'яті та солідарності» парламентів України та Польщі

Парламенти України і Польщі заявляють про необхідність активізації неупереджених досліджень в історичних питаннях. Про це йдеться в ухваленій Верховною Радою 20 жовтня «Декларації пам’яті і солідарності Сейму Республіки Польща і Верховної Ради України», яку підтримали 243 народні депутати України.

20 жовтня цю декларацію розглядає і Сейм Польщі. «Ми, представники Сейму Республіки Польща та Верховної Ради України, спільно й одночасно приймаємо цю Декларацію пам’яті і солідарності, щоб віддати шану мільйонам жертв, яких зазнали наші народи під час Другої світової війни, та засудити зовнішніх агресорів, що намагались знищити нашу незалежність», – мовиться в декларації.

«Ми пам’ятаємо про боротьбу польських і українських національних сил антикомуністичного й антинацистського руху опору, які створили моральну основу для повернення незалежності наших держав. Ми віримо у необхідність активізації неупереджених історичних досліджень та необхідність стримування сил, які ведуть до суперечок у наших державах», – додають автори документа.

У декларації також вказано, що здійснення Росією «агресивної зовнішньої політики, окупація Криму, підтримка і здійснення збройної інтервенції на сході України, порушення основних норм міжнародного права та договорів, підписаних з Україною, невиконання Кремлем домовленостей і ведення гібридної інформаційної війни становлять загрозу для миру і безпеки всієї Європи».

«Наголошуємо на необхідності згуртованості дій в рамках Організації Північноатлантичного договору проти нових загроз і висловлюємо підтримку поглибленню співпраці альянсу з Україною та її стратегічній меті набути членства в НАТО. Ми закликаємо всіх європейських партнерів показати єдність і міжнародну солідарність та захищати об’єднану Європу від зовнішньої агресії», – мовиться в декларації.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що текст декларації підтриманий і комітетом Сейму Литви. Водночас литовський парламент планує ухвалити декларацію пізніше.

Раніше Парубій повідомляв, що документ планують ухвалити 20 жовтня синхронно парламенти трьох країн: Литви, Польщі й України.

XS
SM
MD
LG