Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Польщі закликали зберегти й, можливо, посилити санкції щодо Росії


Конрад Шиманський, архівне фото
Конрад Шиманський, архівне фото

Заступник міністра закордонних справ Польщі, державний секретар МЗС у європейських справах Конрад Шиманський заявив, що Європейський союз має зберегти, а, можливо, й посилити санкції ЄС щодо Росії, накладені через її агресію на частині Донбасу.

Як сказав він у Варшаві перед тим, як супроводжувати прем’єр-міністра Беату Шидло на саміт ЄС – засідання Європейської ради – у Брюсселі, зустріч у «нормандському форматі», що відбулася в середу в Берліні, ще нічого не змінила у становищі з безпекою на сході України, а саме воно є підставою для санкцій.

За його словами, навряд чи з’явиться нова інформація про цю зустріч, що створить причини для зміни санкційної політики Євросоюзу щодо Росії – навпаки: наразі, сказав чільний польський дипломат, є підстави говорити і про те, щоб посилити цю санкційну політику.

Євросоюз у кілька етапів, починаючи від 2014 року, запровадив щодо Москви санкції через її агресивну політику щодо України – спершу через анексію Криму, потім підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Ці санкції неодноразово продовжувалися; на цей час два з трьох пакетів уже продовжені до весни чи середини 2017 року.

Дія третього, найчутливішого для російської економіки їхнього пакету закінчується в січні 2017 року. Офіційно рішення з приводу цього пакету мають ухвалювати у грудні. Але джерела в ЄС повідомляли Радіо Свобода, що подальше продовження цих санкцій, спрямованих проти енергетичного, військового і фінансового секторів Росії, будуть обговорювати саме на нинішньому саміті лідерів ЄС у Брюсселі.

XS
SM
MD
LG