Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликав НАТО тиснути на Росію для виконання мінських угод


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом висловив сподівання, що союз НАТО як партнер України буде далі чинити тиск на Росію, щоб домогтися від Москви повного виконання мінських домовленостей, особливо з питань безпеки.

Як сказав Порошенко на спільній зі Столтенберґом прес-конференції у Брюсселі, Україна також наполягає на необхідності мати результати з питань безпеки, перш ніж просуватися далі в політичній частині мінських домовленостей.

За його словами, Україна цілком віддана повному виконанню мінських угод, але так, щоб це не було за рахунок національних інтересів.

За словами президента, Україна «сплачує величезну ціну» за те, що мінські угоди далі постійно порушує Росія.

Порошенко також сказав, що в перебігу його розмови зі Столтенберґом сторони обговорили можливість поглибити співпрацю і в розбудові оборонних спроможностей України, і в регіональній безпеці, в першу чергу в контексті боротьби з агресією Росії.

Президент подякував генсекретареві за підтримку України в її протистоянні російській агресії.

Петро Порошенко, який у середу ввечері взяв участь у зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні, в четвер перебуває з робочим візитом у Брюсселі, де зустрічається з чільними представниками ЄС і з керівником НАТО. Вранці він також узяв участь у саміті (з’їзді) Європейської народної партії в нідерландському місті Маастрихті.

Про необхідність створити «дорожню карту» виконання всіх трьох головних мінських домовленостей – Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року – дійшли, серед іншого, згоди керівники України, Німеччини, Франції й Росії на зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні в середу.

За словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG