Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: Росія каже про «докази» причетності авіації Бельгії до загибелі цивільних, Брюссель спростовує


Руїни в Алеппо, 17 жовтня 2016 року
Руїни в Алеппо, 17 жовтня 2016 року

Речник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков 20 жовтня заявив, що Росія має «радіолокаційні докази» того, що два бельгійські винищувачі F-16 вдарили по курдському селі Хасаджек, біля кордону Сирії з Туреччиною6 18 жовтня, в результаті чого загинуло шестеро мирних жителів.

«18 жовтня засобами повітряного контролю був зафіксований зліт двох військових літаків міжнародної коаліції з аеродрому Ас-Салті в Йорданії… Бельгійські літаки здійснили дозаправку в повітрі в районі Дейр-ез-Зора від американського паливозаправника KC-135 і потім продовжили політ в північно-західному напрямку. Пізніше літаки завдали авіаційний удар по курдському селу Хасаджек в провінції Алеппо, в результаті якого загинуло шість громадян і було поранено чотири людини», – повідомив Конашенков, вказуючи при цьому хронологію руху літаків.

Водночас Міністерство оборони Бельгії відкинуло «докази» Росії, назвавши їх «абсолютно безпідставними та необґрунтованими» й зажадавши «офіційного спростування».

Крім того, Бельгія 20 жовтня викликала посла Росії з приводу інциденту. Повідомляється, що від дипломата не було отримано жодних нових доказів в ході годинної зустрічі.

Бельгія і раніше спростовувала заяви Кремля про причетність до авіаудару 18 жовтня біля села неподалік Алеппо. Голова МЗС Бельгії Дідьє Рейндерс наголошував, що офіційний Брюссель не має стосунку до того. Також категорично заперечив причетність до удару й міністр оборони Бельгії Стевен Вандепют.

Про відсутність будь-яких доказів твердженням Москви, що удар здійснили літаки Бельгії, заявляли й інші країни-учасниці коаліції під проводом США, що діють у Сирії проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG