Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст підготував до Росії запит про передачу кримчанина Олексія Чирнія – Петухов


Олексй Чирній
Олексй Чирній

Міністерство юстиції України підготувало запит до Росії про передачу незаконно засудженого там кримчанина Олексія Чирнія. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов.

«Тільки що підписав запит в Росію про передачу незаконно засудженого там Олексія Чирнія відповідно до поданої ним заяви», – написав Петухов.

За словами представника Мін’юсту, Україна зробить все можливе, щоб визволити Чернія з-за грат в Росії.

«Ми не полишимо його, допоки він не повернеться в Україну», – додав Петухов.

19 жовтня консули України відвідали засудженого в Росії українця Олексія Чирнія, а також Сергія Литвинова, у виправній колонії у Ростовської області, і заявили про відсутність скарг щодо ставлення чи протиправних дій з боку адміністрації колонії.

Кримчанин Олексій Чирній є фігурантом справи Олега Сенцова, яку ще називають «справою кримських терористів».

Чирнія затримали російські силовики в травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, в спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури. Як заявляв російський адвокат Ілля Новіков, який деякий час захищав Олексія Чирнія (його незабаром примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших фігурантів справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через тортури.

XS
SM
MD
LG