Доступність посилання

ТОП новини

Матіос: найближчого тижня нададуть оцінку діям посадовців Укрбюро Інтерполу через Януковича


Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляє, що військова прокуратура на найближчому тижні надасть процесуальну оцінку посадовцям українського бюро Інтерполу щодо співучасті чи сприянні колишньому президенту України Віктору Януковичу та його соратникам в уникненні від кримінальної відповідальності. Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Генеральна прокуратура, зокрема група військової прокуратури, яка розслідує ці кримінальні провадження, швидше всього, на найближчому тижні буде давати процесуальну оцінку ймовірності причетності окремих посадових осіб Національного бюро Інтерполу в Україні в співучасті чи сприянні членам злочинної організації Клименка (екс-міністра доходів і зборів України – ред), (українського бізнесмена, Курченка (українського бізнесмена – ред.), Арбузова (екс-першого віце-прем’єра України – ред.) та Януковича в уникненні від кримінальної відповідальності», – сказав він.

«Я про це офіційно заявляю... Не може бути, коли Україна має танцювати від волі трьох чи чотирьох осіб і не спромогтися виконати норми оголошення в розшук тих чи інших осіб», – додав військовий прокурор.

В українському бюро Інтерполу цю заяву Матіоса не коментували.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

У Генеральній прокуратурі України неодноразово повідомляли, що до Росії спрямовані запити щодо перебування Януковича на цій території і можливості проведення з ним слідчих дій. Але, як зазначали в ГПУ, без участі Росії і без отримання відповіді це зробити неможливо за законом.

У жовтні у Генпрокуратурі повідомили, що Росія 5 разів відмовила Україні в екстрадиції Януковича і 3 рази – у видачі екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова. Як заявив заступник генерального прокурора України Євген Єнін, Росія обґрунтовувала відмови «політичним» характером переслідування Віктора Януковича.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG