Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина готова до дій у північному Іраку – прем’єр


Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим
Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що його країна готова «вжити заходів» у північному Іраку, оскільки Анкара не задоволена обіцянками Іраку та США щодо ролі курдських і шиїтських сил у битві за Мосул.

Йилдирим висловив стурбованість тим, як шиїтські та курдські сили можуть поставитися до сунітських жителів міста після звільнення.

«Обіцянки, дані Сполученими Штатами та Іраком щодо озброєних осіб із «Робітничої партії Курдистану» (організація, визнана Туреччиною терористичною – ред.)та з числа шиїтів, які не є частиною операції, не задовольнили нас. Туреччина не може залишатися пасивною щодо масових убивств, потенційних хвиль біженців, а також свутичок уздовж її кордону, і вживатиме заходів у разі потреби», – вказав турецький прем’єр.

Йилдирим виступив із такою заявою пізно ввечері 22 жовтня. Перед тим іракський прем’єр-міністр Хайдер аль-Абаді відкинув заклик міністра оборони США Аштона Картера надати турецьким силам можливість взяти участь у звільненні Мосула від бойовиків угруповання «Ісламська держава».

Мосул перебуває під контролем ісламістів від 2014 року. Це останнє велике місто в Іраку, що перебуває під контролем бойовиків. У місті живе близько 1,5 мільйона людей.

XS
SM
MD
LG