Доступність посилання

ТОП новини

Лауреатами премії Сахарова стали активістки спільноти єзидів


Одна з лауреаток Надіа Мурад
Одна з лауреаток Надіа Мурад

Лауреатами цьогорічної премії Сахарова «За свободу думки» стали Надіа Мурад і Ламія Аджи Башар – захисники спільноти єзидів і жінок, які пережили сексуальне рабство угруповання «Ісламська держава».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, таке рішення в Європейському парламенті в Страсбурзі оголосили 27 жовтня, попри те, що інший претендент, український політик, депутат Верховної Ради і правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв набрав більше голосів під час таємного голосування у комітетах із закордонних справ і розвитку.

Бойовики «Ісламської держави» захопили Мурад і Башар у 2014 році, коли захопили їхнє село на півночі Іраку. Обом жінкам вдалося втекти. Тепер вони захищають права представників спільноти єзидів.

Надіа Мурад раніше цього місяця стала лауреатом премії Вацлава Гавела з прав людини ПАРЄ. Її також номінували на Нобеліську премію миру.

Церемонія вручення премії Сахарова відбудеться у Страсбурзі на сесії Європарламенту 14 грудня.

Премія в 50 тисяч євро, заснована Європарламентом у 1988 році, щороку вручається особам чи групам людей, що присвятили своє життя захисту людських прав і свободі слова.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, «Репортери без кордонів» і російське правозахисне товариство «Меморіал».

XS
SM
MD
LG