Доступність посилання

ТОП новини

В Україні завершився черговий етап утилізації радянських балістичних ракет


На Павлоградському хімзаводі утилізували дві третини твердого ракетного палива часів «холодної війни». На фото корпуси відпрацьованих ракет на території заводу
На Павлоградському хімзаводі утилізували дві третини твердого ракетного палива часів «холодної війни». На фото корпуси відпрацьованих ракет на території заводу

В Україні закінчився черговий етап утилізації застарілих міжконтинентальних балістичних ракет радянського виробництва РС-22 (SS-24): на державному підприємстві НВО «Павлоградський хімічний завод» повністю завершили утилізацію других ступенів ракет. Про це 28 жовтня на прес-конференції поінформував генеральний директор підприємства Леонід Шиман.

За його даними, таким чином наразі підприємство утилізувало 108 або 67% ступенів застарілих ракет РС-22 від загальної кількості звезених на завод з усієї України: повністю завершена утилізація 54 третіх ступенів ракет, 54 других ступенів ракет і як «пілотний» проект утилізований один перший ступінь.

Наразі, як заявив Леонід Шиман, на підприємстві все ще зберігається 54 перші ступені ракет, які потребують утилізації.

«Ми завершили утилізацію останнього, 54-го другого ступеня. Отже, із 163 ступенів, які прийшли до нас на утилізацію твердого ракетного палива, 109 ступенів на сьогодні утилізовано», – зазначив генеральний директор.

За його словами, утилізація твердопаливних ракет на ПХЗ триває з 2004 року. Фінансування з державного бюджету за ці роки надходило нерівномірно й не в повному обсязі, приблизно на 50% від потреби.

Щоб завершити утилізацію ракет повністю, каже Шиман, підприємство потребує добудови виробничих потужностей, тоді це можна було б реалізувати за два роки. Якщо ж держава не знайде коштів на добудову, процес утилізації все одно триватиме, але повільніше: повністю завершити утилізацію корпусів ракет та ракетного палива зможуть за 4–5 років.

На початку 90-х років Україна взяла на себе зобов’язання ліквідувати на своїй території все стратегічне наступальне озброєння, яке їй дісталось у спадок від Радянського Союзу, у тому числі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22 (SS-24). Утилізувати було необхідно близько 5 тисяч тонн твердого ракетного палива. Базовим підприємством для цієї роботи визначено Павлоградський хімічний завод, що на Дніпропетровщині.

На Павлоградському хімічному заводі наразі утилізують порожні корпуси балістичних ракет та ракетне паливо, які залишились із часів СРСР і звезені з усієї України. Проект частково фінансують США. Завод запевняє, що утилізація цілком безпечна для довкілля і людей.

XS
SM
MD
LG