Доступність посилання

ТОП новини

Парубій закликав Європарламент проголосувати за безвізовий режим з Україною до річниці Майдану


Андрій Парубій
Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав Європарламент проголосувати за безвізовий режим з Україною до річниці Євромайдану 21 листопада 2016 року, повідомляє прес-служба українського парламенту.

За словами спікера, річниця подій Євромайдану 21 листопада буде «важливою символічною датою для завершення лібералізації візового режиму, адже саме під гаслом євроінтеграції українці виходили на Майдан».

Парубій провів зустріч з головою комітету у закордонних справах Європарламенту Ельмаром Броком.

Спікер передав Броку заяву, підписану головою та представниками більшості фракцій Верховної Ради, щодо завершення процесу лібералізації візового режиму до річниці подій Євромайдану.

Ельмар Брок, якого цитує прес-служба українського парламенту, пояснив, що затримка у завершенні лібералізації візового режиму була внутрішньою інституційною проблемою Євросоюзу і не стосувалася змістовних питань лібералізації візового режиму.

Напередодні президент України і президент Європейської ради провели телефонну розмову, під час якої обговорили запровадження безвізового режиму. Як повідомила прес-служба Адміністрації президента України, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що нині ЄС має завершити певні внутрішні процедури для надання Україні безвізового режиму.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що наприкінці листопада Київ отримає безвізовий режим з Євросоюзом.

Комітет Європарламенту із громадянських свобод і внутрішніх справ вже підтримав надання Україні безвізового режиму. Для запровадження візової лібералізації для громадян України, тобто безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгену», ще необхідне формальне позитивне рішення з цього приводу Європейського парламенту і Ради ЄС, на які очікують ближчим часом.

21 листопада українці відзначають День Гідності та Свободи. 21 листопада 2013 року розпочалися перші протести української громадськості у відповідь на рішення уряду України на чолі з Миколою Азаровим про призупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

XS
SM
MD
LG