Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українців помітила погіршення економічної ситуації, прийнятними вважає лише легальні протести – опитування


Більшість українців – 74 відсотки – вважає, що економічна ситуація в Україні погіршилася. Такими є результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення некомерційної організації «Міжнародний республіканський інститут».

40% із цієї кількості вважають, що економічна ситуація погіршилася суттєво.

Також 72% респондентів зазначили, що, на їхню думку, «справи в Україні йдуть у хибному напрямку». У відповіді на запитання «Що змусить Вас вважати, що Україна рухається в правильному напрямку?» найбільшу підтримку отримали варіанти «Зняття недоторканності з депутатів і суддів» (47%), «Чіткий антикорупційний механізм для притягнення посадовців до відповідальності» (37%), а також притягнення до відповідальності чинних посадовців, причетних до хабарництва (33%) і корупції (32%).

Прийнятними методами протесту учасники опитування вважають збір підписів під петиціями і відкритими листами (51%), а також легальні демонстрації (32%), легальні страйки (26%) та бойкот (22%). Самовільні демонстрації цілковито підтримують 12% опитаних.

Більшість опитаних – 74% та 79% відповідно – заявляють, що не схвалюють політику президента України Петра Порошенка та уряду Володимира Гройсмана.

Серед найважливіших для України питань наразі респонденти називають «Військовий конфлікт на Донбасі» (53%), «Корупцію в органах державної влади» (38%) та «Безробіття» (29%). Пріоритетною реформою в Україні опитані називають боротьбу з корупцією (42%).

Опитування у вигляді інтерв’ю тривало з 28 вересня до 7 жовтня по всій території України, окрім окупованого Росією Криму та непідконтрольної частини Донбасу. Опитано 2400 громадян України віком 18+.

XS
SM
MD
LG