Доступність посилання

ТОП новини

Держенергоефективності: кількість сонячних електростанцій в домогосподарствах українців зросла


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження заявляють про збільшення кількості сонячних електростанцій в домогосподарствах українців за 9 місяців 2016 року майже в 5 разів – до 625 порівняно з аналогічним періодом минулого року (132).

«Динаміка зростання встановлення сонячних електростанцій закріплюється. Причиною такої високої зацікавленості населення до «чистого» джерела став запроваджений минулого року законом «зелений» тариф на закупівлю електроенергії, виробленої сонячними і вітровими установками потужністю до 30 кВт. Це дало можливість домогосподарствам, які встановили сонячні панелі і споживають менше електроенергії, ніж виробляють, продавати її надлишок у мережу, а отже – заробляти на цьому», – сказав керівник Держенергоефективності Сергій Савчук, якого цитує прес-служба відомства.

За даними агентства, у 1-му кварталі 2016 року на 22,1% зросла кількість домогосподарств, які встановили сонячні електроустановки (298), у другому кварталі – на 44,3% (430), а в третьому – на 45,4% до 625 домогосподарств.

У Держенергоефективності нагадують, що домогосподарства, які встановили сонячні панелі в 2016 році, можуть продавати надлишок виробленої ними електроенергії в мережу за ціною 19,01 євроцента за 1 кВт-год.

У червні минулого року Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. Документ, серед іншого, передбачає, що електрична енергія, вироблена з енергії сонячного випромінювання або енергії вітру об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, величина встановленої потужності яких не перевищує 30 кВт, купується енергопостачальниками, що здійснюють постачання електричної енергії за регульованим тарифом.

XS
SM
MD
LG