Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ, НАЗК і САП потрібні ресурси і повноваження – голова Консультативної місії ЄС 


Голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас виступає за надання ресурсів і достатніх повноважень антикорупційним органам в Україні – Національному антикорупційному бюро (НАБУ), Національному агентству із запобігання корупції (НАЗК) та Спеціальній антикорупційній прокуратурі (САП). Про це він заявив у суботу під час дискусії з журналістами та громадськими діячами, передає сайт Консультативної місії ЄС.

«Високий рівень кількості заповнених декларацій серед найвищих посадовців – позитивний знак, за що їх слід похвалити. Це лише перший крок, оскільки, щоб боротьба з корупцією була справді успішною, такі антикорупційні установи, як НАБУ, НАЗК та САП, мають отримати повноваження та ресурси та діяти незалежно відповідно до законодавства. Єдині, хто виграють від неповноцінного функціонування цих установ або міжвідомчого суперництва – злочинці», – інформує місія з посиланням на свого голову Кястутіса Ланчінскаса.

За його словами, боротьбою із корупцією в Україні повинні займатися не лише правоохоронні органи, а й громадськість.

«Щоб забезпечити прозоре, безпечне та процвітаюче майбутнє, боротьбою з корупцією повинен перейматися кожен. Особливо – журналісти та громадські активісти», – додав Ланчінскас.

Функції боротьби з корупцією в Україні головним чином покладені на три спеціально створені структури – Національне антикорупційне бюро, Спеціальну антикорупційну прокуратуру і Національне агентство із запобігання корупції.

Раніше представництво ЄС в Україні наголошувало на важливості організації незалежної перевірки Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) електронних декларацій доходів і майна українських чиновників, а також невтручанні у роботу відомства з боку політиків.

В ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище – президент, прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, документи подали на час завершення першого етапу понад 118 тисяч осіб.

XS
SM
MD
LG