Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина висловила занепокоєння через роль сирійських курдів у визволенні Ар-Ракки


Бійці Сирійських демократичних сил під час бою на північ від Ар-Ракки, фото 7 листопада 2016 року
Бійці Сирійських демократичних сил під час бою на північ від Ар-Ракки, фото 7 листопада 2016 року

Туреччина висловила занепокоєння через роль сирійських курдів у визволенні від бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» міста Ар-Ракки в Сирії, яке ісламісти вважають своєю «столицею».

Як заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, США пообіцяли Анкарі, що підтримувані Вашингтоном сили сирійських курдів візьмуть участь тільки в облозі Ар-Ракки, але не ввійдуть до самого міста.

За словами міністра, Туреччина хоче, щоб до Ар-Ракки ввійшли тільки сили сирійських арабів за підтримки повітряних ударів міжнародної коаліції під проводом США, а можливо, і турецькі сухопутні війська.

Найвпливовіше повстанське об’єднання на півночі Сирії, Сирійські демократичні сили, вже заявляло, що виключає участь турецьких військ у визволенні Ар-Ракки.

У неділю це об’єднання оголосило, що починає кампанію визволення Ар-Ракки від ісламістів. Нині воно вже веде бої на північ від міста.

Сирійські демократичні сили об’єднали загони повстанців різних національностей, що живуть на півночі Сирії. Головною з цих сил є Загони народної оборони, створені сирійськими курдами і відомі також за курдським скороченням YPG.

У США їх вважають найдієвішою наразі силою, що протистоїть ісламістам у Сирії. Натомість Туреччина, союзник США і учасник коаліції проти ісламістів, називає ці загони «терористичними» і звинувачує їх у зв’язках із сепаратистським збройним угрупованням турецьких курдів, «Робітничою партією Курдистану», що заборонене в Туреччині.

XS
SM
MD
LG