Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську почалося засідання контактної групи щодо ситуації на Донбасі


У столиці Білорусі Мінську почалося засідання Тристоронньої контактної групи із врегулюванню ситуації на сході України. Про це у Facebook повідомила речниця екс-президента, представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Перед цим, за даними Міністерства закордонних справ Білорусі, відбулася зустріч робочих підгруп контактної групи.

Напередодні представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із урегулювання конфлікту на Донбасі, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що на засіданні контактної групи 9 листопада йтиметься зокрема про звільнення полонених, яких утримують бойовики.

Перед цим адвокат Марк Фейгін заявляв, що Геращенко у Мінську порушить питання і про можливості обміну українського журналіста Романа Сущенка, затриманого у Москві наприкінці вересня.

Попереднє засідання контактної групи відбулося 26 жовтня. Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік тоді заявив, що група почала виконувати домовленості саміту лідерів «нормандської четвірки» в Берліні щодо пошуку нових районів для розведення сил та засобів на лінії зіткнення на Донбасі.

19 жовтня лідери України, Франції, Німеччини та Росії під час зустрічі у Берліні домовилися щодо необхідності створити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей.

За словами Києва, головним є домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод (таких як місцеві вибори на цій території і «амністії» бойовиків) іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG