Доступність посилання

ТОП новини

Представниця України в Мінську заявила, що Росія хоче схилити Україну затвердити «формулу Штайнмаєра»


Ольга Айвазовська, архівне фото
Ольга Айвазовська, архівне фото

Представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, координатор виборчих та парламентських програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що Росія намагається схилити цю підгрупу до того, щоб саме вона затвердила так звану «формулу Штайнмаєра».

Після цього, написала вона у фейсбуці, Тристороння група мала б «парафувати» цю формулу.

«Звісно, українська сторона не може на це піти», – наголосила Айвазовська і нагадала, що лідери «нормандської четвірки» дали доручення чотирьом міністрам закордонних справ розробити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей до кінця листопада, і частиною її будуть і безпекові позиції, і політичний блок.

«У мене особисто складається враження, що росіяни тактично намагаються звільнити міністра Лаврова (голову МЗС Росії Сергія Лаврова – ред.) від надзавдання узгодити документ в «нормандському форматі» на їхніх умовах», – заявила вона.

Крім того, повідомила Айвазовська після завершення зустрічі в білоруському Мінську Тристоронньої контактної групи і її робочих підгруп, в очі впала «бравада та злорадність» представників Росії і підтримуваних нею збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, з приводу перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа, якого через низку його передвиборчих висловлювань вважають проросійським.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини, яка головує нині в ОБСЄ, і нинішній голова ОБСЄ Франк-Вальтер Штайнмаєр пропонував свою формулу, за якою закон про так званий «особливий статус» окупованих територій Донбасу (закон про особливий порядок місцевого самоврядування на них) мав би почати тимчасово діяти вже в день таких місцевих виборів там, а після звіту ОБСЄ про ці вибори вже й постійно.

Сам же український закон передбачає, що основна його частина почне діяти тільки з дня набуття повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на таких виборах, що мають відбутися за низки умов.

Через те, що мінські домовленості практично не визначають послідовності виконання їхніх пунктів, керівники держав «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії – домовилися на зустрічі в Берліні 19 жовтня, що голови МЗС цих країн мають підготувати «дорожню карту», що узгодила б цю послідовність виконання всіх трьох головних мінських домовленостей – Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

При цьому, за словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод – таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, – іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG