Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чорногорії пропонує соратника Джукановича на посаду прем’єра


Душко Маркович
Душко Маркович

Президент Чорногорії запропонував кандидатуру колишнього голови розвідки на посаду прем’єр-міністра країни, який тепер має спробувати сформувати новий уряд після парламентських виборів.

58-річний Душко Маркович також є заступником голови владної Демократичної партії соціалістів і одним із близьких соратників Міло Джукановича, який є лідером цієї партії і дотеперішнім прем’єром і нещодавно оголосив про відставку з посади голови уряду.

У своїй заяві президент Філіп Вуянович зазначив, що Маркович буде продовжувати прозахідну політику Джукановича.

Він «буде відданий (європейській – ред.) інтеграції й економічному процвітанню», – сказав Вуянович. Чорногорія сподівається приєднатися і до НАТО, і до Європейського союзу.

Коментуючи призначення Марковича, президент Росії Володимир Путін висловив сподівання на те, що Чорногорія буде проводити «збалансовану зовнішню політику» і підтримувати відносини з Москвою.

Партія Джукановича на виборах до парламенту в середині жовтня перемогла, але не здобула парламентську більшість. Зараз вона шукає альянсу з соціал-демократами й іншими партіями, що представляють національні меншини, для створення урядової коаліції.

Головні опозиційні партії відмовилися від переговорів із Джукановичем, якого вони звинувачують у корупції й авторитаризмі протягом 25 років при владі.

XS
SM
MD
LG