Доступність посилання

ТОП новини

Експерт: Київ може відмовитися від захисту прав людей на непідконтрольних районах Донбасу


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Україна, ухваливши законопроект «Про тимчасово окуповані території», відмовиться від захисту прав людей, які проживають в окремих районах Донбасу, і покладе повністю всю відповідальність на Росію. Про це в ефірі радіопроекту Радіо Свобода Донбас.Реалії заявила радник з правових питань агентства ООН у справах біженців Лідія Кузьменко.

На її думку, це може привести до масового порушення прав людей, які проживають на непідконтрольних українській владі територіях сходу України.

«Зобов’язання держави щодо захисту прав людини має три елементи: це забезпечення, захист і повагу. Так ось, захист – це той елемент, який можна здійснювати, навіть якщо ти не контролюєш територію, дозволивши людям звертатися до судів на території підконтрольній Україні, як це робиться у випадку з визнанням фактів народження», – сказала Кузьменко.

У свою чергу автор законопроекту, народний депутат України від фракції «Самопоміч» Семен Семенченко зазначив, що, згідно з Женевською конвенцією, вся відповідальність за всі руйнування, порушення прав людини і злочини на окупованих територіях покладається на країну-окупанта.

«Так, ми хочемо перекласти відповідальність на Росію. Це фактично окупант. Я знаю, що багато хто не хоче, щоб Україна цю відповідальність з себе знімала», – сказав депутат.

25 вересня 2015 року проект закону «Про тимчасово окуповані території» було зареєстровано на сайті Верховної Ради України. Ініціатором законопроекту став Семен Семенченко.

Документ, серед іншого, передбачає, що відповідальність за порушення визначених Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території покладається на Росію як на державу-окупанта, відповідно до норм і принципів міжнародного права. Водночас, згідно з законопроектом, Кабмін здійснює постійний моніторинг стану дотримання прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, за результатами якого оприлюднює та надає відповідну інформацію міжнародним організаціям у сфері захисту прав і свобод людини.

Від квітня 2014 року після російської анексії Криму на Донбасі почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

У січні 2015 року Верховна Рада визнала Росію державою-агресором.

XS
SM
MD
LG