Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі відкрили масштабну виставку робіт Марії Примаченко


У Дніпрі, в музеї українського живопису, відкрили виставку робіт відомої народної художниці Марії Примаченко «Фантастична реальність». За словами організаторів, це перше експонування робіт художниці в місті. Експозиція присвячена 80-річчю початку виставкової діяльності майстрині.

Як зазначила директор столичного Національного музею українського народного декоративного мистецтва Людмила Строкова, яка презентувала експозицію, у такій кількості – 100 робіт – колекція творів Марії Примаченко в регіони України ще не виїжджала. За її словами, востаннє, п’ять років тому, частину творів експонували у Львові, але тоді експозиція була вдвічі меншою. За інформацією директорки, наразі в музейному зібранні близько 600 творів мисткині.

На відкриття виставки до музею в Дніпрі прийшли сотні людей – художники, мистецтвознавці, письменники, журналісти, поціновувачі українського живопису. Організатори називають подію однією зі значущих у культурному житті міста цього року.

«Картини Примаченко – це світ фантазії, який надихає навіть в зрілому віці зберігати в душі дитину», – зазначали відвідувачі виставки.

Експозиція триватиме півтора місяця, безкоштовно її зможуть відвідати учасники АТО з родинами, а також інваліди, діти соціально незахищених родин, організовані групи школярів.

Марія Примаченко (її прізвище також наводять як Приймаченко) народилася 1909 року в селі Болотня під Києвом. Там і прожила все життя – скромно, з байдужістю до матеріальних цінностей. З дитинства боролася з важкою хворобою – поліомієлітом. Її називали зіркою «наївного мистецтва» або «народного примітиву». Виставки художниці з успіхом проходили у Варшаві, Празі, Парижі, Софії, Монреалі.

Марія Примаченко присвятила живописові понад 60 років свого життя. Вона отримала звання народного художника України та стала лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка. Національний музей українського народного декоративного мистецтва зберігає унікальну колекцію творчості Марії Примаченко упродовж 80 років.

XS
SM
MD
LG