Доступність посилання

ТОП новини

Молдова готова обрати президента


Передвиборчий плакат Ігоря Додона, Кишинів, Молдова, 12 листопада 2016 року
Передвиборчий плакат Ігоря Додона, Кишинів, Молдова, 12 листопада 2016 року

Виборці в Молдові готуються проголосувати за майбутнього президента. Цей вибір сприймається багатьма аналітиками як вибір шляху до зближення з Євросоюзом чи Москвою.

Колишній міністр торгівлі соціаліст Ігор Додон мав значну перевагу в першому турі голосування в жовтні, але не зміг отримати абсолютної більшості і уникнути другого туру.

Його опоненткою в голосуванні 13 листопада є Майя Санду, колишній економіст Світового банку і міністр освіти. Вона закликала до тісніших зв’язків з Євросоюзом і попередила про небезпеку надмірного зближення з Росією, яка є провідним постачальником енергії до Молдови.

Додон прагне переглянути рух країни до європейської інтеграції, передбаченої, зокрема, історичною угодою про асоціацію, підписаною в 2014 році попри запеклий опір з боку Росії.

Голосування є першим з 1997 року, коли президент буде обраний загальнонаціональним голосуванням, а не в парламенті.

Молдова, маленька країна з населенням 3,5 мільйона людей, є однією з найбідніших в Європі.

Росія має тисячі військовослужбовців, дислокованих у сепаратистському регіоні Молдови Придністров’ї в статусі «миротворців».

Опитування показують, що криза 2014 року, коли близько мільярда доларів зникли з рахунків трьох проідних банків, підірвала ентузіазм багатьох молдован щодо європейської інтеграції. Це також спонукало Європейський союз і Міжнародний валютний фонд призупинити фінансову допомогу.

Проте цього тижня МВФ схвалив кредитну програму для Молдови на суму майже 180 мільйонів доларів. У фонді вказали на економічне відновлення і зусилля уряду Молдови щодо зміцнення банківського сектора.

XS
SM
MD
LG