Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські фракції за два роки виконали менше від половини обіцянок – моніторинг


Інфографіка КВУ
Інфографіка КВУ

За два роки роботи Верховної Ради восьмого скликання народні депутати виконали 61 обіцянку із 138, зазначених у програмах партій. Про це свідчать результати моніторингу, проведеного громадською організацією «Комітет виборців України» (КВУ).

«Шість парламентських партій в ході виборчої кампанії 2014 року дали 138 обіцянок. Якщо подивитись на результати, то виконана лише 61 обіцянка. Тобто загалом фракції виконали менше від половини обіцянок, які вони давали», – заявив генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

Лідерами рейтингу виконання виборчих програм є «Народний фронт» і «Блок Петра Поршенка», які реалізували 82% і 54% пунктів виборчих програм відповідно. 54% зробили від того, що пообіцяли, депутати «Самопомічі». Нижчі результати мають «Радикальна партія Олега Ляшка» та «Опозиційний блок», вони виконали 37% і 23% відповідно.

За словами Кошеля, причиною низьких результатів окремих фракцій є їхня опозиційність, а відтак – менші шанси ухвалення програмних законів. Тому, додає він, в дослідженні враховували не лише ухвалені закони для виконання програм, а й розроблені відповідні законопроекти.

Однак, говорить аналітик, частина обіцянок не залежала від голосувань у парламенті або й взагалі вони були нереальними до виконання.

Водночас, зазначають у КВУ, нинішній парламент є рекордсменом серед зареєстрованих законопроектів. За два роки Верховної Ради їхня кількість сягає п’яти тисяч. «Це – вкрай високі показники. На жаль, парламент є «антилідером» у порівнянні із попередніми скликаннями. І навіть якби парламент працював цілодобово, розглянути увесь масив законопроектів фактично неможливо», – каже Кошель.

За два роки у Верховній Раді відбулося 127 пленарних засідань та виділено 102 дні для роботи з виборцями, підрахували в Комітеті виборців України.

Верховна Рада восьмого скликання розпочала роботу 27 листопада 2014 року.

XS
SM
MD
LG