Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про споживче кредитування


Верховна Рада ухвалила закон про споживче кредитування, який регулює відносини між кредитодавцями, кредитними посередниками та споживачами. За ухвалення в другому читанні та в цілому документа проголосували 247 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Закон №2455, серед іншого, врегульовує питання надання додаткових та супутніх послуг за договорами споживчого кредитування – споживач буде проінформований про ефективну, а не номінальну процентну ставку, починаючи від реклами кредиту і закінчуючи укладеним договором.

Згідно з законом, споживач у разі дострокового повернення споживчого кредиту сплачує кредитодавцю проценти за користування кредитом та вартість усіх послуг за період фактичного користування кредитом, натомість кредитодавцю забороняється відмовляти споживачу в прийнятті платежу у разі дострокового повернення споживчого кредиту.

Крім того, кредитодавцю забороняється встановлювати споживачу будь-яку плату, пов'язану з достроковим поверненням споживчого кредиту.

У разі затримання споживачем сплати частини споживчого кредиту або процентів щонайменше на один календарний місяць, а за споживчим кредитом, забезпеченим іпотекою, та за споживчим кредитом на придбання житла – щонайменше на три календарні місяці кредитодавець має право на вимогу повернення споживчого кредиту в повному обсязі, строк виплати якого ще не настав, якщо таке право передбачене договором.

Кредитодавець зобов’язаний у письмовій формі повідомити споживача про таке порушення із зазначенням дій, необхідних для його усунення, та строку, протягом якого вони мають бути здійснені.

Дія цього закону поширюється на всі споживчі кредити, тобто на кредити для особистих цілей, сімейних потреб й не охоплює кредити для підприємницьких цілей.

Верховна Рада внесла до порядку денного президентський законопроект про повернення коштів ошуканим вкладникам. Цей документ можуть розглянути сьогодні. У Києві сьогодні відбуваються акції протесту, зокрема, банківських вкладників.

XS
SM
MD
LG