Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі декомунізували алею Слави в центрі міста


На алеї Слави у Дніпрі, 15 листопада 2016 року
На алеї Слави у Дніпрі, 15 листопада 2016 року

У Дніпрі декомунізували алею Слави в центрі міста, поблизу облдержадміністрації. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на алеї зняли меморіальні дошки, що розповідали про будівництво підприємств під егідою Комуністичної партії СРСР, а також меморіальні дошки Леоніду Брежнєву та Володимиру Щербицькому, встановлені чотири роки тому.

У комунальному підприємстві «Муніципальна поліція» Радіо Свобода у вівторок підтвердили, що демонтаж був здійснений комунальниками «у рамках виконання законів про декомунізацію».

Однак, за даними з Кіровської райради Дніпра, на балансі якої перебуває алея, демонтаж відбувався без попередження баланслоутримувачів. До того, зазначають в райраді, ці об’єкти не були включені до переліку пам’яток, які підлягають демонтажу на виконання законів «про декомунізацію», затвердженого в міській раді. Їх оминули увагою, бо вважали, що сучасні пам’ятники не розглядаються.

Передбачається, що в подальшому дошки Брежнєву, Щербицькому та таблички з написами про діяльність ЦК Компартії стануть експонатами парку періоду тоталітаризму, який планують створити в місті. А на їхньому місці, заявили в КП «Муніципальна поліція», встановлять меморіальні дошки землякам, які зробили внесок у розвиток України.

У вересні 2012 року в Дніпрі, з нагоди Дня міста, відкрили площу 80-річчя Дніпропетровської області, її центром стала композиція з восьми бетонних стел, де розташовані 15 бронзових барельєфів особистостей, які, на думку творців, прославили регіон.

Серед них – барельєфи генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва, першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького, колишнього президента України Леоніда Кучми. Також у барельєфах закарбували головного конструктора бюро «Південне» Михайла Янгеля, історика Дмитра Яворницького, письменника Олеся Гончара тощо.

Націонал-демократичні сили тоді висловили обурення змістом композиції, назвавши її «блюзнірством».

XS
SM
MD
LG