Доступність посилання

ТОП новини

ООН розгляне резолюцію щодо ситуації з правами людини в Криму


На 23:00 вівторка, 15 листопада, у рамках засідання Третього комітету Генеральної асамблеї ООН заплановане голосування щодо проекту резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», ініційованого Україною. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

«Проект має на меті захист конституційних прав громадян України на території тимчасово окупованого українського півострова. В документі засуджуються масові порушення прав людини в окупованому Криму та міститься заклик до Росії як держави-окупанта дотримуватись своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права», – йдеться у повідомленні відомства.

«У проекті резолюції також наголошується на необхідності звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України та скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу», – повідомили у МЗС.

Документ також закликає Росію надати міжнародним правозахисним механізмам, насамперед Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ у Крим з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини, а також звертається до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації на окупованому півострові.

Станом на сьогодні співавторами проекту резолюції є 41 держава-член ООН.

До складу української делегації, яка зараз працює у Нью-Йорку над просуванням проекту резолюції, входять уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця та перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Напередодні президент України Петро Порошенко висловив надію на підтримку резолюції в ООН.

У Росії проект резолюції називали «одностороннім» і вже заявили, що не мають наміру за нього голосувати.

XS
SM
MD
LG