Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі активісти закликали припинити бюджетне утримання театру російської драми імені Горького або перейменувати його


Дніпропетровський академічний театр російської драми імені Горького
Дніпропетровський академічний театр російської драми імені Горького

У Дніпрі активісти «Правого сектору» вимагають перейменувати театр російської драми імені Горького або перевести його на «фінансування російської національної меншини». Про це вони заявили у зверненні до міністра культури Євгена Нищука, голови Дніпропетровської облради Гліба Пригунова та керівника Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича.

За словами авторів листа, театр, де всі вистави йдуть виключно російською мовою й у репертуарі якого є лише одна постановка за твором українського автора («Лісова пісня» за Лесею Українкою, теж поставлена російською мовою), має або переглянути концепцію своєї роботи, перейшовши до пропагування української культури, або припинити існування як бюджетна установа, що фінансується з обласної скарбниці.

«Очільники Дніпропетровської області як гаранти виконання Конституції України повинні чітко визначатись: або колектив театру існує для реалізації культурних потреб етнічної меншини росіян Дніпропетровської області, – і тоді потрібно запропонувати їм створити і фінансувати російські заклади культури коштом російської діаспори в Україні, а не з бюджету області, – або він працює на благо України як дійсний культурний центр відродження України, і мусить називатись відповідним чином», – заявили к «Правому секторі».

Автори заяви також запропонували присвоїти театрові замість імені російського письменника Максима Горького (справжнє ім’я Олексій Пешков), імені українського драматурга Леся Курбаса – за їхніми словами, «знакової постаті української історії, який, потрапивши в лещата репресивної комуністичної системи, залишився вірним своєму народові, видатного українського актора, піаніста, режисера, блискучого педагога, літератора, мистецтвознавця та філософа театру і мистецтва».

У театрі ініціативу з іменем Леся Курбаса не підтримують, наполягаючи на «нейтральній назві».

4 листопада у Дніпропетровському академічному театрі російської драми імені Горького зі скандалом відбулись громадські слухання щодо перейменування закладу. Колектив театру наполягає на збереженні за театром «нейтральної назви» – Дніпровський академічний театр драми та комедії. Натомість частина громадськості пропонує перейменувати театр на «театр української драми та комедії» і присвоїти йому звання одного з українських діячів – Івана Франка, Івана Карпенка-Карого, Марка Кропивницького або ж земляка, письменника «Розстріляного Відродження» Валеріяна Підмогильного. В обласній раді ці заяви поки не коментували, хоча відомо, що остаточне рішення про перейменування саме за цим органом.

XS
SM
MD
LG