Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує запровадити попередній відбір для в’їзду в Шенгенську зону


Європейська комісія 16 листопада запропонує попередню процедуру відбору для всіх, хто в’їжджає в Шенгенську зону ЄС з третіх країн, навіть якщо громадяни цих країн зазвичай користуються правом на безвізові поїздки.

План попереднього відбору аналогічний системі, яка використовується в США і передбачає плату певного внеску і заповнення анкети з детальною інформацією про особу, перш ніж вона отримає дозвіл на в’їзд.

Джерела у Єврокомісії повідомили Радіо Свобода, що плата за заповнення анкети складе 5 євро, а дані про особу залишатимуться в системі, доки буде дійсний паспорт людини.

В Єврокомісії очікують, що 97% охочих потрапити в Шенгенську зону зможуть зробити це без проблем після здійснення нових процедур.

Громадяни всіх країн, які мають право на безвізові поїздки, змушені будуть прийняти нові правила, коли вирушатимуть в ЄС. Це, зокрема, більшість країн Західних Балкан та Молдова, також Україна і Грузія, які нині перебувають у процесі отримання безвізового статусу, але й розвинені країни, на кшталт США чи Японії.

Такі європейські країни поза «шенгенською зоною», як Болгарія, Хорватія, Ірландія, Румунія та Велика Британія, не підпадатимуть під нову систему відбору як члени Євросоюзу, громадяни яких мають право на вільне пересування.

Держави-члени ЄС та Європейський парламент, як очікується, схвалять цю пропозицію, а діяти вона почне до 2020 року.

XS
SM
MD
LG