Доступність посилання

ТОП новини

Посол ЄС висловив сподівання на швидке рішення про безвізовий режим для України


Юґ Мінґареллі, архівне фото
Юґ Мінґареллі, архівне фото

Голова представництва Європейського союзу в Україні Юґ Мінґареллі висловив сподівання, що рішення про надання Україні безвізового режиму з Європейським союзом буде ухвалено незабаром, але не зміг назвати точнішого терміну.

«Дискусія, яка точиться між Європарламентом і Радою ЄС, не має стосунку до України, і щойно буде досягнуто згоди щодо процедури припинення дії безвізового режиму, Україна отримає безвізовий режим. Я не можу сказати, коли саме це станеться, але я сподіваюся, що це відбудеться якнайшвидше», – сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Мінґареллі додав, що Європейська комісія розглядає питання лібералізації візового режиму з Україною паралельно з питанням процедури реагування на міграційні ризики.

Також у середу власний кореспондент Радіо Свобода у Брюсселі повідомив, що посли країн-членів Європейського союзу, можливо, в четвер ухвалять рішення про початок переговорів Ради ЄС і Європейського парламенту щодо візової лібералізації для України.

Але це рішення стане лише черговим формальним кроком на шляху до власне отримання безвізового режиму для короткотермінових подорожей до країн «шенгенської зони».

Рішення про це не буде ухвалене доти, доки в ЄС не дійдуть згоди щодо механізму припинення безвізового режиму для всіх країн, що вже отримали його і можуть отримати в майбутньому.

При цьому в Євросоюзі підтверджують, що Україна виконала всі висунені їй умови і критерії для отримання безвізового режиму, і говорять про необхідність для ЄС тепер виконати своє зобов’язання перед Києвом щодо надання цього режиму, але конкретних дат намагаються не називати.

У Києві все ще сподіваються, що рішення про візову лібералізацію для України буде ухвалене до 24 листопада, коли має відбутися саміт «Україна – ЄС». У такому разі, як вважають, безвізовий режим міг би фактично запрацювати від початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року. Останніми днями в Києві почали вже говорити, що чекають на рішення ЄС хоча б до кінця цього року.

XS
SM
MD
LG