Доступність посилання

ТОП новини

Росія: міжнародний «Меморіал» оскаржив у суді статус «іноземного агента»


У Росії міжнародне правозахисне товариство «Меморіал» оскаржило в суді рішення Міністерства юстиції країни про внесення організації до реєстру неурядових організацій-«іноземних агентів». Про це повідомила виконавчий директор організації Олена Жемкова.

На початку жовтня Мін’юст Росії вніс «Меморіал» у список організацій, що виконують функції «іноземного агента». У відомстві визнали політичною діяльністю заяви міжнародного «Меморіалу» з критикою закону про неурядові організації – «іноземних агентів», про відповідальність влади Росії за вбивство опозиціонера Бориса Нємцова і з приводу подій на сході України в 2014 році.

За словами Жемкової, позов був поданий лише 22 листопада у зв’язку з тим, що «Меморіал» чекав відповіді від Мін’юсту Росії на свої заперечення. У міністерстві заявили, що оскільки організація зареєстрована в Росії, вона вважається російською, а не іноземною організацією.

Міжнародне товариство «Меморіал» веде дослідницьку, правозахисну і просвітницьку роботу. За останніми даними, в нього входять 62 організації з Росії, Білорусі, Німеччини, Італії, Франції, Казахстану, Латвії, України.

Закон про «іноземних агентів» в Росії ухвалили в 2012 році. До реєстру вносять організації, які отримують фінансування з-за кордону і ведуть політичну діяльність.

XS
SM
MD
LG