Доступність посилання

ТОП новини

Понад 139 тисяч українських компаній мають податковий борг – моніторинг


139 661 компанія в Україні має податковий борг перед державою, що складає 9,3% від їх загальної кількості. Про це повідомляє сервіс моніторингу реєстраційних даних компаній і контрагентів «OpenDataBot».

За даними моніторингу, лідером з несплати податків виявилась Київська область, найбільш проблемні сфери – видобуток газу (15 мільярдів гривень), оптова торгівля (5,3 мільярда), ловля риби (4,8 мільярда), зв’язок (3,2 мільярда), торгівля паливом (1,6 мільярда).

Проте, головна перевага відкриття реєстру податкових боргів – це можливість перевірки контрагентів, кажуть автори проекту.

«Зараз суди виробили так звану доктрину «належної податкової обачності». І якщо компанія не перевірила наявність податкового боргу у контрагентів і податкова виявить роботу з такими недобросовісними контрагентами, платник податків може втратити податковий кредит і доводити реальність операції вже в судовому порядку», – пояснює юрист Микита Підгайний.

Крім факту наявності боргу, «OpenDataBot» також показує і суму заборгованості. На даний момент ця інформація не представлена навіть на офіційному сайті фіскальної служби. Для того, щоб дізнатися чи немає заборгованості у компанії, необхідно додати «OpenDataBot» в друзі і ввести назву або код компанії.

XS
SM
MD
LG