Доступність посилання

ТОП новини

Рідні українських військовополонених просять світову спільноту допомогти


Рідні українських військовополонених у Львові, 24 листопада 2016 року
Рідні українських військовополонених у Львові, 24 листопада 2016 року

Рідні українських військовополонених зі Львова, Вінниці, Рівного, Тернополя сьогодні у Львові звернулись до світової спільноти з проханням допомогти і не бути байдужими до долі їхніх синів, чоловіків, татів, які перебувають у полоні на території угруповань «ДНР» та «ЛНР».

За їхніми даними, донецькі сепаратисти утримують 32 українських військовослужбовців у колонії в Макіївці на Донеччині, більше півроку рідні не отримували жодної вістки від полонених.

Батьки, дружини, сестри, брати заручників зібрались у Львові, щоб звернутись до міжнародної спільноти і просити про допомогу і підтримку.

«Від червня цього року мій син Василь Гулько не телефонував. У кінці лютого цього року він подзвонив мені і телефонував раз у місяць і так до червня. 18 червня останній був від нього дзвінок. Він понад рік уже у полоні. Через представника ОБСЄ мені, як іншим батькам, передали від нього лист. Я ношу його постійно зі собою. Не знаю, в яких він умовах зараз у колонії, який стан його здоров’я. 21 листопада представник ОБСЄ нам не міг нічого чітко пояснити. Не можливо витримати оте чекання, перші три місяці я постійно хворіла. Як можна їм не дозволити бодай нам подзвонити…Зараз дуже важко, я прошу світову спільноту не бути байдужими», – каже Зіновія Нирек.

Рідні понад десяти військовополонених записали звернення до представників української діаспори країн Європи, США, Канади, Австралії, російських правозахисників із проханням апелювати до своїх урядів, щоб ті вплинули на ситуацію, щоб полонених звільнили.

«Щодня дуже важко, бодай би якась вістка. Мін син у полоні на Луганщині. Дуже прошу міжнародну спільноту допомогти нам і вплинути», – говорить мама військовополоненого Галина Оніщук.

За даними СБУ, сьогодні угруповання «ДНР» та «ЛНР» утримують у полоні 108 українців, безвісти зниклими вважають 495 людей.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG