Доступність посилання

ТОП новини

Новак: газові переговори Росії, ЄС і України можуть пройти в грудні


Олександр Новак
Олександр Новак

Переговори Росії, Євросоюзу й України щодо газу можуть відбутися найімовірніше в грудні, повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Про проведення переговорів у Брюсселі домовилися за підсумками зустрічі в Москві Новака і віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича.

У «Нафтогазі України» заявили, що готові до обговорення умов поставок російського газу в Україну і подякували віце-президенту Європейської комісії Марошу Шефчовичу «за донесення позиції української сторони до російської влади» в ході зустрічі з міністром енергетики Росії Олександром Новаком.

«Українська сторона підтримує ініціативу щодо проведення в Брюсселі зустрічі у тристоронньому форматі за участі України, ЄС та Росії. «Нафтогаз» є найбільшим транзитером російського газу до європейських споживачів. Компанія забезпечує безперебійний транзит, незважаючи на неодноразові порушення контракту з боку ПАТ «Газпром», – заявили в «Нафтогазі».

Водночас у компанії наголосили, що в питанні імпорту газу для українського ринку «Нафтогаз» керується двома головними критеріями: конкурентна ціна і гарантії надійності постачання.

«Негнучка позиція «Газпрому» за цими критеріями призвела до того, що пропозиція російської сторони не є конкурентною вже протягом року. «Нафтогаз» готовий до відновлення поставок газу з Росії на умовах, зафіксованих у попередніх «зимових пакетах», – йдеться в повідомленні.

Від 25 листопада 2015 року «Нафтогаз» припинив імпорт газу з Росії, перейшовши на закупівлю ресурсу лише на своєму західному кордоні.

XS
SM
MD
LG