Доступність посилання

ТОП новини

Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів


Монумент пам'яті жертв Голодомору, Київ
Монумент пам'яті жертв Голодомору, Київ

В суботу, 26 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів, в результаті яких загинули мільйони людей. Сьогодні в Україні приспущені державні прапори і скасовані розважальні заходи.

Упродовж дня відбуватимуться жалобні заходи по всій території країни. Як повідомляє на своєму сайті Український інститут національної пам’яті, у Києві на території «Меморіалу жертв Голодомору» зберуться свідки Голодомору, а також президент, прем’єр-міністр, очільники українських церков, представники дипломатичних установ, громадськості, щоб вшанувати загиблих.

О 16:00 буде оголошено традиційну загальнонаціональну хвилину мовчання, одразу після якої стартує всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті».

«Заохочуємо із настанням темряви запалити і поставити свічку на підвіконня так, щоб її було видно з двору – на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників», – йдеться в повідомленні Інституту.

Згідно з результатами опитування, проведеного cоцгрупою «Рейтинг» у вересні цього року, 72% громадян України вважають Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу, не погодились з такою думкою або не визначилися по 14% відповідно.

День пам’яті жертв голодоморів встановлений в Україні на четверту суботу листопада.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

XS
SM
MD
LG