Доступність посилання

ТОП новини

Син Джемілєва повернувся в Україну – адвокат


Хайсер Джемілєв (другий справа)
Хайсер Джемілєв (другий справа)

Хайсер Джемілєв, син лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, повернувся в Україну з російської колонії. Про це 26 листопада на своїй сторінці у Facebook повідомив адвокат Микола Полозов.

«Ми з Хайсером перетнули кордон України. З міркувань безпеки під час переміщення Росією не були на зв'язку. Прошу вибачення у всіх, хто не зміг отримати оперативний коментар. Важливим є те, що четвертий заручник Кремля цілим і неушкодженим доставлений додому», – написав адвокат.

Напередодні лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв сказав, що планує відправити сина Хайсера на лікування, як тільки його привезуть з Росії до Києва.

Адвокат Микола Полозов повідомив 25 листопада, що його підзахисний Хайсер Джемілєв вийшов на свободу.

24 листопада Астраханський суд Росії скасував рішення про встановлення адміністративного нагляду щодо Хайсера Джемілєва, що відтак дозволяє йому виїжджати за межі Росії.

2013 року Хайсер Джемілєв був визнаний винним у вбивстві з необережності знайомого родини Февзі Едемова.

Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили поновити розслідування його справи. Хайсера вивезли з сімферопольського СІЗО до Краснодарського краю Росії.

Верховний суд Росії скоротив на півтора роки термін ув'язнення у п'ять років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва. Водночас Дніпровський суд Києва в квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.

У липні 2015 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі Хайсера Джемілєва, ухваливши звільнити його з СІЗО, а також зобов'язав Росію не чинити нічого, що може зашкодити його здоров'ю.

XS
SM
MD
LG