Доступність посилання

ТОП новини

На допиті Януковича з екс-«беркутівцями» можуть встановити відеозв’язок з СІЗО – Горбатюк


Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявляє, що для допиту колишнього президента України Віктора Януковича 28 листопада можуть встановити відеозв’язок з підозрюваними у розстрілі Майдану колишніми «беркутівцями» з Лук’янівського СІЗО.

«Для можливості проведення допиту, наскільки відомо, організовується можливість відеоконференції з СІЗО. Якщо підозрюваним не вдасться виїхати, то, можливо, через відеоконференцію все ж відбудеться допит», – заявив Горбатюк 27 листопада в ефірі каналу «112 Україна».

За словами Горбатюка, це є ініціативою Святошинського райсуду Києва, а не Генпрокуратури.

25 листопада Віктора Януковича мав допитувати Святошинський райсуд Києва через відеозв’язок із суду в російському Ростові. Проте через протести під СІЗО підсудних екс-«беркутівців» не змогли доправити до суду, через це засідання перенесли на 28 листопада.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство й завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують в убивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG