Доступність посилання

ТОП новини

Котирування нафти перебувають поблизу тижневих мінімумів


Котирування нафти на світових ринках перебувають поблизу тижневих мінімумів. Це відбувається на тлі сумніву інвесторів щодо реальності досягнення домовленостей про скорочення чи заморожування видобутку між членами Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і видобувниками, які не входять до картелю.

Станом на 8:40 за Києвом котирування нафти марки Brent перебували на рівні дещо вище 47 доларів за барель, американського сорту WTI – близько 46 доларів за барель.

Міністр нафти Ірану Біджан Зангане в суботу, 26 листопада, висловив сподівання, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) зможе досягти угоди про скорочення видобутку і таким чином підвищить ціни на сировину. Зангане також відзначив, що оголосить рішення Тегерана щодо ймовірного скорочення безпосередньо на засіданні 30 листопада у Відні.

Іранський міністр виступив після зустрічі з міністром енергетики Алжиру Нуредіном Бутерфа в Тегерані 26 листопада.

Бутерфа сказав, що пропозиції Алжиру полягають у скороченні видобутку серед членів ОПЕК на 1,1 мільйона барелів на добу, а також серед країн, які не входять до організації, – на 600 тисяч барелів. Алжирський міністр вважає, що реалізація цих пропозицій дозволила б довести ціну нафти до 60 доларів за барель до кінця 2017 року.

Іран раніше заявив, що не зупинятиме зростання виробництва, поки не доведе видобуток до досанкційного рівня 4 мільйони барелів на добу.

Тим часом, Саудівська Аравія оголосила, що 28 листопада не візьме участі в консультаціях у Відні між членами ОПЕК і видобувниками, які не входять до картелю. Ер-Ріяд пояснив це рішення тим, що згоди ще немає в межах самої організації. Після цього зустріч була скасована.

XS
SM
MD
LG