Доступність посилання

ТОП новини

У колишньому Кузнецовську депутати готують референдум щодо назви міста


На сайті Варашської міської ради, яка після перейменування містане змінила своєї сторінки і називає себе Кузнецовською, з’явився проект рішення про підготовку загальноміського референдумущодо обговорення назви міста, який депутати планують провести 29 січня 2017 року. Витрати на проведення референдуму місцеві обранці хочуть включити до бюджетних видатків на наступний рік.

3 червня 2016 року Верховна Рада України перейменувала місто Кузнецовськ на Вараш. На той час парламент мав звернення від більшості міських депутатів щодо доцільності такого перейменування. Однак значна частина жителів міста висловлюють незадоволення перейменуванням. Їх підтримує і міський голова Сергій Анющенко.

Ім’я радянського розвідника Миколи Кузнецова місто атомників отримало з часу заснуванняу 1973 році. Уже півроку його жителі звикають до нової назви Вараш. Так називалося село, яке під час будівництва опинилося всередині цього населеного пункту і дало назву одному з мікрорайонів міста. Топоніміка цього слова до кінця не вивчена.

Не всі жителі прагнуть лишити назву Кузнецовськ, чимало людей хотіли б обрати назву з кількох, запропонованих на конкурсних умовах.

Значна частина жителів Рівненщини сприйняла процес перейменування позитивно. Адже дії розвідника Кузнецова в часи Другої світової війни призвели до кількох каральних акцій нацистів проти місцевого населення, особливо священиків та української інтелігенції.

Як повідомила 29 листопада Радіо Свобода начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Іванна Смачило, закону, який би визначаворганізацію та порядок проведення місцевого референдуму, на сьогодні не існує. До законодавчого врегулювання Верховною Радою України проведення місцевих референдумів будь-які спроби їх проведення є незаконними, каже Смачило.

Рівненщина має досвід повернення історичної назви. У 1993 році містові Радивилів, яке в радянський час було перейменоване на Червоноармійськ, повернули його історичну назву. Жителі Радивилова радо вітали таке рішення.

XS
SM
MD
LG