Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: після насування арки на ЧАЕС нам гарантують 100 років радіаційної безпеки 


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Президент України Петро Порошенко заявляє, що після насування арки над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС нам гарантують 100 років радіаційної безпеки.

«Головну роль українці та представники інших країн, які разом будували цей унікальний об’єкт…Сьогодні вони гарантують 100 років радіаційної безпеки»,– сказав Порошенко з нагоди завершення насування арки на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС.

«Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли вони об’єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. І було дуже добре, якби ми тримали цюсолідарність заради миру», – наголосив він.

Порошенко подякував всім причетним до будівництва арки.

На Чорнобильській АЕС завершено насування арки нового безпечного конфайнменту на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку, що був зруйнований під час ядерної катастрофи 26 квітня 1986 року. Встановлення нового укриття дає змогу перейти до робіт із демонтажу конструкцій, вилучення та подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів.

Насування арки на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблоку Чорнобильською АЕС почалося 14 листопада.

Чорнобильська АЕС перед насуванням конфайнменту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Арку планують ввести в експлуатацію у листопаді 2017 року. Тоді ж мають намір розпочати роботи з демонтажу конструкцій об’єкту «Укриття».

Будівництво арки розпочалося у 2012 році.

Радіо Свобода побувало на промисловому майданчику ЧАЕС і побачило, як готують до насування новий безпечний конфайнмент. Наші журналісти також відвідали деякі приміщення «саркофагу» 4-го енергоблоку ЧАЕС. Все це читайте і дивіться у нашому спеціальному проекті.

(Клікніть, щоб відкрити проект)

XS
SM
MD
LG