Доступність посилання

ТОП новини

Матір фігуранта «справи 26 лютого» пропустили в Крим – Барієв


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Матір фігуранта «справи 26 лютого» Мустафи Дегерменджі пропустили до Криму. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

«Аліє Дегерменджі 29 листопада утримували і «проводили бесіду» російські прикордонники на адмінкордоні Криму з материковою Україною», – сказав Барієв.

Після анексії Криму Росією на півострові почали судити кримськотатарських активістів, які брали 26 лютого 2014 року участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство», якою керує на той момент нинішнім главою Криму Сергієм Аксьоновим.

Мустафа Дегерменджі є фігурантом «справи 26 лютого». Також щодо цих подій триває судовий розгляд стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого російська влада анексованого Криму звинувачує в організації масових заворушень.

20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо щодо заступника голови Меджлісу Чийгоза і окремо щодо Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу. Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск. Також МЗС звернулося до міжнародного співтовариства, щоб ті застосували всі можливі види правового і політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова, а також звільнення всіх утримуваних українських політв’язнів і заручників.

XS
SM
MD
LG